Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

 En luft/luftvärmepump sitter på både insidan och utsidan av huset. Den yttre delen samlar in och omvandlar energin från utomhusluften och för det till inomhusdelen av pumpen. Insidan av pumpen omvandlar i sin tur luften till värme eller kyla beroende på din preferens, som slutligen sprids i ditt hem med hjälp av en fläkt. Till skillnad från till exempel luft/vattenvärmepump så kan inte denna luft/luftvärmepump generera varmvatten, utan enbart varm eller kall luft. 

En luft/luftvärmepump kan, förutom att värma eller kyla ner ditt hem, även rena luften i ditt hem. Tack vare en avancerad filter-teknik kan en luft/luftvärmepump skapa ett både renare och friskare inomhusklimat.

Är en luft/luftvärmepump det rätta valet för mitt hem?

En luft/luftvärmepump passar i alla hem, villor som fritidshus. Däremot brukar man tala om luft/luftvärmepumpen som ett komplement till din direktverkande el snarare än en komplett värmeanläggning som till exempel bergvärmepumpen och luft/vattenvärmepumpen är. Därför passar denna typ av värmepump särskilt bra i mindre hus eller hem där planlösningen är relativt öppen, eftersom värmen sprids med hjälp av en fläkt. 

Genom att välja denna typ av värmepump kan du även komma undan billigare. Tack vare att luft/luftvärmepumpen är enkel att installera så blir även priset för den något lägre samtidigt som den kan generera en besparing på upp till 75% av dina tidigare energikostnader. Söker du dessutom efter en anläggning som kan rena luften inomhus och hålla mögel och fukt så har du hittat din perfekta värmepump.

Vad kostar det att installera en luft/luftvärmepump?

Det totala priset för att installera en luft/luftvärmepump ligger mellan 30 000 – 40 000 kr, inklusive värmepump och installation. Luft/luftvärmepumpen är det billigaste alternativet av värmepumpar och är ett effektivt sätt att dra ner på uppvärmningskostnader för bostaden.

Hur stort hus kan jag värma med en luft/luftvärmepump?

Utomhusklimatet och kvalitén på värmepumpen påverkar hur stort hus en luft/luftvärmepump kan värma upp. Generellt brukar de större luft/luftvärmepumparna med bäst effekt klara av att värma ett hus på upp till 200 kvadratmeter, så länge det inte blir för kallt under vintertid. Ett större hus än så kräver fler än en pump för att värmas upp ordentligt.

Hur bra är en luft/luftvärmepump?

En luft/luftvärmepump fungerar som ett bra komplement till direktverkande el och fungerar bäst i hus med öppna planlösningar. Ett smart tips är att sätta upp en kalkyl på bostadens energiförbrukning och förutsättningar för att beräkna om en luft/luftvärmepump är det bästa alternativet.

Hur mycket kan jag spara med en luft/luftvärmepump?

Generellt sett kan pumpen sänka din årliga energikostnad med mellan 30-50 procent. Det är dock många faktorer som spelar in i exakt hur stor besparing du kan göra med en luft/luftvärmepump. Dessa faktorer är:

  • uppvärmningssystem
  • bostadens geografiska läge
  • nuvarande elpris
  • planlösning
  • boyta
  • värmepumpens effektivitet och kapacitet

Våra produkter

IVT Aero 900
IVT Aero 800
IVT Aero 600

Finansiering av din värmepump

I samarbete med Swedbank respektive Wasa Kredit erbjuder vi mycket förmånlig finansiering av din luft/luftvärmepump. Hos Wasa Kredit kan du exempelvis få ett helt räntefritt lån upp till 12 månader. Läs mer här intill, eller kontakta oss för detaljerad information.

Boka ett möte med en av våra experter


*
*