Vad kostar bergvärme?

Går du i tankarna att installera bergvärme? En vanlig fundering som många har när de överväger att installera bergvärme i sitt hem är vad det egentligen kostar att installera en bergvärmepump, och vad kostnaden för underhållet landar på varje månad eller år.

I denna guide redogör vi för vad bergvärme vanligtvis kostar och vilka faktorer som påverkar priset.

Detta påverkar kostnaden

Kostnaden för installationen av bergvärme kan variera beroende på storleken på huset och grundförutsättningarna. En nyinstallation för bergvärme kan kosta mellan 160 000 kr till 300 000 kr, och ett utbyte av en bergvärmepump kan landa på mellan 100 000 kr till 180 000 kr. Det breda spannet på priset varierar beroende på olika faktorer. Här nedan listar vi några.

1. Husets förutsättningar

Hur husets förutsättningar ser ut för att borra på tomten kan påverka priset. Om borrhålen måste göras väldigt djupa eller om installationen kräver fler hål på tomten kan kostnaden bli högre.

2. Husets geografisk position

Beroende på var i landet du bor kan kostnaden för bergvärme komma att variera. Detta har att göra med att temperaturen i berggrunden ser olika ut beroende på var i Sverige du befinner dig. Grundvattnets temperatur är kallare ju längre norrut du befinner dig. Det medför att borrningen måste göras ännu djupare för att täcka värmebehovet i bostaden, vilket i sin tur kan leda till att installationskostnaden blir högre.

3. Vilken värmepump du väljer

Det finns en rad olika värmepumpar att välja mellan när du installerar bergvärme, vilket givetvis kommer påverka slutpriset för installationen. Beroende på hur stort hus du har, hur välisolerat det är samt hur många ni är i hushållet kommer påverka valet av bergvärmepump.

4. Hur mycket material som används

Åtgången av material för installationen i ditt hus kan också påverka priset. Ett exempel är om du måste gräva djupare hål för att komma åt bergvärmen, då krävs en längre slang som ska transportera vattnet upp från berggrunden vilket kommer påverka priset.

Frågor och svar om Bergvärme kostnad

Vad skulle bergvärme kosta för din bostad?

Nyfiken på att veta vad bergvärme skulle kosta för just er bostad? Fyll i formuläret här nedan så kontaktar någon av våra experter dig!

Vad kostar bergvärme i månaden?

Driftkostnaden för bergvärme är, till skillnad från priset på installationen, betydligt lägre varje månad. Ser du även till besparingen som du kommer göra över tid så är kostnaden för installationen en bra investering för både hushållsekonomin och en fördel vid en eventuell bostadsaffär då ett hus med bergvärme är attraktivt för bostadsletande. Det är dock svårt att ge en exakt kostnad som gäller alla hushåll, då kostnaden för din bergvärme i månaden kan variera. Bland annat beroende på:

Hushållets storlek: Beroende på hur många ni är i hushållet kommer driftkostnaderna variera. Ju fler ni är desto mer värme och varmvatten går åt för att täcka behovet för alla och därmed blir kostnaden per månad också högre.

Husets storlek: Förutom att antalet personer i hushållet kan påverka kostnaden så påverkar även husets storlek priset. Ju större ytor som ska värmas upp eller kylas ner desto högre är prislappen per månad.

Avbetalningsplanen: Om du tar ett lån för att installera bergvärme så kommer kostnaden per månad variera beroende på hur din avbetalningsplan ser ut med ränta och amortering.

Kan jag dra av på kostnaden med ROT-avdrag?

Visste du att du kan använda ROT-avdrag vid bergvärmeinstallationen? Med hjälp av ROT-avdraget kan du få ett avdrag på 30% av arbetskostnaderna vid installationen. Arbetskostnaderna brukar utgöra cirka 30-35% av den totala installationskostnaden, vilket gör en stor skillnad för din plånbok. Kom ihåg att du som max kan få ROT-avdrag på 75 000 kr per husägare och år.

Boka ett möte med en av våra experter


*
*