Bergvärmekalkyl – räkna på kostnaden

Att investera i bergvärme kan till en början kännas som en stor kostnad, men faktum är att investeringen betalar sig självt inom 5-10 år. Det är många faktorer som spelar in i hur stor investeringen faktiskt blir, som till exempel geografisk placering, nuvarande energiförbrukning och avstånd från berggrunden. Nedan följer en grov bergvärmekalkyl som ger ett prisexempel utifrån nedan angivna faktorer.

Räkna på kostnaden för bergvärme

I det här scenariot har man ett hus som idag drivs med el, som ska bytas till bergvärme. Det är en stor 2-plansvilla med inredd vind med en uppvärmd yta på 250 kvadratmeter där energibehovet för uppvärmning och varmvatten är 40 000 kWh per år. Med dessa förutsättningar ser den nuvarande årliga kostnaden för uppvärmning ut som nedan:

El: 40 000 kWh
Årlig kostnad: 80 000 kr

Genom att investera i bergvärme blir den nya kalkylen som nedan

Drivenergi värmepump: 10 500kWh 

Tillskott värmepump: 0 kWh
Årlig kostnad: 21 000 kr

Tips! Läs även vår artikel om vad som påverkar kostnaden för installation av bergvärme.

Hur mycket kan jag spara årligen?

I det här exemplet skulle det innebära att du varje år kan göra en besparing på ca. 60 000 kronor enligt nedan kalkyl. 

Nuvarande årlig kostnad:  80 000 kr 

– Ny årlig kostnad: 21 000 kr        

Total besparing: 59 000 kr

Hur lång tid tar det innan bergvärme investeringen är återbetald?

För att sedan kunna beräkna hur många år som det tar att betala tillbaka investeringen så räknar vi på värmepumpens kostnad dividerat i den totala besparingen. 

Värmepump: x ÷ Total besparing: 59 000 kr

Antal år: x år

En lönsam investering

Att investera i bergvärme är mycket lönsamt, både för miljön, din bostad och den egna plånboken. Inte nog med att det sänker dina energikostnader något ofantligt men dessutom även betalar av sin egen investering under sin levnadstid, det är inte alla värmekällor som har de fördelarna. Sist men inte minst så höjer värmekällan även värdet på din bostad. Enligt en undersökning från Mäklarsamfundet så är värmepumpen den uppvärmning som påverkar köpintresset mest positivt.

Hjälp att räkna på din bergvärmekalkyl?

Vi på Energipartner har lång erfarenhet av branschen och våra kunniga experter hjälper dig gärna göra en bergvärmekalkyl för din villa. Fyll i formuläret här nedan så kontaktar någon av våra experter dig!

Boka ett möte med en av våra experter


*
*