Hur fungerar en värmepump?

Per Lönnström

Per Lönnström

26 maj, 2025

En vanlig och berättigad fråga vi får, hur fungerar en värmepump egentligen? Svaret är en smula tekniskt, men låt oss göra ett försök att förklara.

En av fysikens lagar är att värme alltid söker sig till kallare områden. Hur är det då möjligt att utvinna värme ur ett borrhål, som konstant har en temperatur på ungefär 2-8 grader, medan vi vill hålla en temperatur på drygt 20 grader i våra hem? Det är här kylkretsen kommer in. Kylkretsen är helt tät och innehåller ett s.k. köldmedium som pumpas runt av en kompressor. I en plastslang som går ned i borrhålet och vänder tillbaka cirkulerar frostskyddat vatten, ungefär som spolarvätska, genom värmepumpen. Vi kallar det för köldbärarvätska. Kylkretsen kan delas in i fyra olika steg: förångning, kompression, kondensering och expansion.

Förångning – nu hämtas energin upp
Köldmediet är ordentligt kallt, ca -20 grader men ändå flytande när det leds in i värmeväxlaren. Värmeväxlaren värms av den cirkulerande köldbärarvätskan. Trycket är så lågt att köldmediet börjar att koka av värmen från köldbäraren och fortsätter koka till det helt omvandlats till gas. Gasen med den lagrade värmeenergin sugs från värmeväxlaren vidare in mot kompressorn.

Kompression – här höjs temperaturen kraftigt
I kompressorn komprimeras gasen – den pressas helt enkelt ihop vilket gör att temperaturen på det gasformiga köldmediet höjs snabbt från nollgradigt upp till cirka 100 grader. Ett praktiskt exempel: håll fingret för hålet till en gammal cykelpump – pumpa och släpp ut lite luft, det blir varmt! Precis som gasen i kompressorn.

Kondensering – här avges energin
Den varma gasen trycks vidare till nästa värmeväxlare – kondensorn, där den möter vattnet från husets element. Det kallare vattnet från radiatorsystemet får den varma gasen att kondensera och gradvis återgår köldmediet till flytande form. I kondensorn överförs då mängder med energi som höjer värmen på radiatorvattnet. Samtidigt kyls gasen ner, återfår sin flytande form och samlas i botten av kondensorn.

Expansion – nu sänks temperaturen igen
Genom en expansionsventil minskar vi på trycket, vilket får det flytande köldmediet att bli riktigt kallt igen . Tvärtemot kompressionen – som ju gav en kraftig temperaturökning – gör expansionen att köldmediets temperatur sänks snabbt. Köldmediet leds nu tillbaka till förångaren där resan började. Cirkeln är sluten och förloppet börjar om igen.

Värmepumpar flyttar på det här sättet energi från berg, mark eller uteluft med en så hög effektivitet att varje kWh elström blir upp till 4-6 gånger så mycket värmeenergi. Det ger också det uppvärmningssätt med absolut lägsta möjliga driftkostnad.

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. Läs mer här!
Jag förstår