När det kommer till att välja rätt värmekälla till hemmet är det många faktorer som måste räknas in i beslutet, exempelvis energiförbrukning och geografisk placering. Om du står i valet och kvalet mellan bergvärme eller luft vatten så kommer denna guide vara till stor hjälp. Vi reder ut skillnaderna mellan bergvärme och luft vatten, samt går igenom viktiga faktorer som påverkar beslutet!
Dessa två alternativ använder sig av olika energikällor, vilket namnen avslöjar. Bergvärme använder sig av den lagrade solenergin från berggrunden som transporteras in i hushållet via en bergvärmeledning. Medan en luft/vattenpump omvandlar utomhusluften till värme som i sin tur värmer upp vatten som leds ut i hushållet via element, golvvärme och varmvattenledningar.
Som nämnt i början av guiden är det några faktorer som spelar in i beslutet av värmekälla till hushållet. Dessa faktorer är hushållets energibehov, dess geografiska läge, huruvida tillstånd krävs eller ej, totalkostnad och återbetalningstid.
Bergvärme är ett optimalt alternativ när energibehovet för hushållet är högre än 25.000 kWh per år och ligger i ett område med hård bergart. Det är högre krav att få installera bergvärme och krävs därför tillstånd från kommunen innan installation. Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller i din kommun är att direkt kontakta miljö- och hälsokontoret. Bergvärme är en av de dyrare värmekällan att installera där den totala kostnaden ligger mellan 160.000 – 300.000 kronor. Med en total minskning av energiförbrukning på upp till 80 procent beräknas investeringen vara återbetald inom 6-10 år för bergvärme.
Luft vatten är ett bättre alternativ för bostäder med ett mindre energibehov på mellan 15.000 – 25.000 kWh per år och är beläget i södra eller mellersta Sverige. Det krävs inget tillstånd att installera luft/vatten värme. Den totala kostnaden för installation och pump beräknas till cirka 130.000 – 180.000 kronor. Energiförbrukningen kan minska upp till cirka 75 procent och därmed beräknas investeringen vara återbetald inom 5-10 år.
Ur ett rent besparingsperspektiv är bergvärmen mer effektiv än luft vatten men om investeringskostnaden läggs till i kalkylen kan resultatet bli annat. En nackdel med bergvärme är att investeringen kan kosta betydligt mer, medan den årliga besparingen enbart är ett par tusenlappar.
Det går inte att utnämna en värmekälla som är mer effektiv än den andra, utan det är individuellt från boende till boende. Vilken värmekälla som i slutändan är mest effektivt för ditt hushåll bestäms av de faktorer som är avgörande för dina behov.
Går du i tankarna att välja bergvärme eller luft/vatten? Fyll i kontaktformuläret här nedan så bokar vi in ett möte för att kika på vad som passar just ert hushåll bäst!