Bergvärme – så fungerar det!

Funderar du på att investera i bergvärme? Då har du hittat rätt! I denna guide besvarar vi vanliga frågor kring bergvärme.

Vad är bergvärme?

Bergvärme är en förnybar energikälla som består av solenergi som lagrats i grundvattnet i berggrunden. Du hittar bergvärme i berg, på botten av sjöar eller under marken – till exempel i din trädgård. Energin utvinns med hjälp av en bergvärmepump.

Hur fungerar bergvärme?

Eftersom bergvärmen befinner sig långt ner i marken behöver man ta hjälp av verktyg för att få tillgång till energin. Med hjälp av en bergvärmepump kan du omvandla solenergin från berggrunden och använda den för att få värme och varmvatten till ditt hem. Bergvärme är i sin grundform kallt vatten som hämtas direkt från grundvattnet i berggrunden. Med hjälp av en bergvärmepump värms vattnet upp till en viss nivå för att därefter transporteras in i ditt hem och förse hemmet med värme i form av varmvatten och värme i till exempel element och golv. 

Så fungerar bergvärme

Skillnaden mellan bergvärme, sjövärme och jordvärme

Eftersom bergvärme återfinns på olika platser i marken så förekommer ibland andra benämningar på samma sak. Förutom bergvärme kan även benämningar som, sjövärme och jordvärme förekomma. Alla tre benämningar är densamma där den enda skillnaden är varifrån man tar vattnet ifrån. 

  • Sjövärme tas från sjöbotten
  • Bergvärmen tas från berggrunden i berg 
  • Jordvärmen tas från berggrunden i marken. 

Anledningen till att man tar solenergin från olika källor är beroende på förutsättningar där huset är beläget. Innan våra experter fastställer om ditt hus är lämpat för bergvärme, sjövärme eller jordvärme tittar vi bland annat på husets energibehov, vilket värmesystem som du har i ditt hus idag och hur din tomt ser ut. Ibland kan det passa bättre att ta värmen från sjöbotten om ditt hus är i närheten av en sjö, från marken på din tomt om det är långt ner till berg och du har en stor tomt. 

Fördelar med bergvärme

Bergvärme är inte en tillfällig trend, utan det finns många fördelar med att installera bergvärme i hemmet. Låt oss nämna några!

  • Energibesparing: Bergvärme kan ge en energibesparing på upp till 75% av din köpta energi.
  • Låg driftkostnad: I regel ger en bergvärmepump 4 gånger så mycket energi som den förbrukar. Vilket kommer minska dina driftskostnader för värme och varmvatten rejält.
  • Värmer och kyler ner: Förutom att bergvärme kan värma ditt hem så kan det även kyla ner huset vid behov. 
  • Miljövänligt: Bergvärme är miljövänligt tack vare att den största andelen energi är förnybar energi som ger ett väldigt litet CO2-avtryck. 

Vad är nackdelen vid installation av bergvärme?

En stor nackdel med installationen av bergvärme är att trädgården påverkas negativt av maskiner och arbete. Detta tar både tid och kostar pengar att återställa efter installationen. En annan negativ del med installation av bergvärme är att den kräver en stor investering.

Vill du installera bergvärme?

Är du nyfiken på att veta mer om bergvärme och om det är ett passande alternativ för ditt hem? Våra experter tar gärna en närmare titt på vilka förutsättningar er bostad har och om bergvärme är rätt värmelösning för er.

Frågor och svar om bergvärme

Exakt hur mycket det kostar att borra för bergvärme varierar stort beroende på hur marken ser ut under fastigheten. Beroende på vilken typ av berggrund som finns och hur långt det är ner från markytan till berggrunden påverkar det slutliga priset. Ett generellt estimat är att installation och driftsättning av bergvärmepumpen är cirka 40 procent av den totala kostnaden. Den totala kostnaden för installation av bergvärme varierar stort mellan 150 000 – 250 000 kronor, efter ROT-avdraget.

Att installera bergvärme kräver inte bygglov men det kräver däremot ett annat tillstånd som du får från ditt lokala miljö- och stadsbyggnadskontor. I ansökan bifogar du en karta över fastigheten med en markering på var du önskar att borra. Att ansöka om bergvärme kostar normalt runt 4000 kronor, och Energipartner är alltid behjälpliga med detta.

Krav för att borra bergvärme:

  • Tillstånd att borra bergvärme från ditt lokala miljö- och stadsbyggnadskontor.
  • Mer än 20 meter till närmsta borrhål – har ni grannar närmre än det bör ni dubbelkolla att dessa inte har eller planerar att borra bergvärme inom det området.
  • Fungerande el – bergvärmepumpen kräver el för att fungera.
  • Vattenburna element, eftersom bergvärmepumpen värmer upp vattnet för att skapa värme i huset.

Varmt välkommen att kontakta oss!

Boka ett möte med en av våra experter


*
*